Wijk aan Zee is…
Dwalen over het prachtige strand

Honden op strand

Honden en paarden op strand

 Honden en paarden zijn in de periode 1 mei tot 1 oktober tussen 9.00 en 19.00 uur (strandseizoen) niet toegestaan op het strand.
Voor 9.00 en na 19.00 mogen de honden los op het strand.

VOOR HEEL WIJK AAN ZEE EN STRAND GELDT EEN OPRUIMPLICHT !!

Wrakken

Voor de kust van Wijk aan Zee zijn verschillende boten vergaan, zo ligt de Vrijheit nog zichtbaar voor de kust van Wijk aan Zee.

Wilt u de Vreiheit zien dan moet u bij opkomst van het strand altijd links af slaan, na ongeveer 2 km licht de Vrieheit in zee. Dit wrak is bij laag water zeer goed te zien.

Enkele feiten van de Vreiheit:

De “SS Vrijheit” was onderweg van Goole (Engeland) naar Amsterdam.
Op 26-01-1903 raakte het schip tussen de zandbanken verdaagd met een stevige zuidwester wind en hevige regen buien met potdichte mist.
De kapitein Theesma, probeerde nog in noordelijke richting naar volle zee te ontsnappen, het was wellicht gelukt, ware het niet dat nabij paal 50 het schip op het hier vergane wrak van de sleepboot “Archimedes” liep. (vergaan in 1877)
De “Vrijheit” sloeg lek, maakte snel water en was verloren.
De sleepboot “Simson” van de Gebroeders Zur Mühlen was spoedig ter plekke.
De sleepboot “Simson” slaagde er zonder veel moeite in om de bemanning van boord te halen.
De “Vrijheit” vlot trekken had geen enkele zin, het was zwaar beladen, opengereten en zat muurvast op de resten van de “Archimedes”.
Het was gedaan met de bijna 50 jaar oude “Vrijheit”.
Het grootste gedeelte van de lading werd geborgen, maar toen stak er een noordooster storm op en het schip brak in tweeën.
De resterende lading spoelde aan op strand tussen de Noordpier en Castricum, deze bestond uit kisten, manden en losse goederen bestaande uit: lappen stof, naaimachines, zuidvruchten, schoenen, spek, en klossen gesponnen katoen voor de textielindustrie.
Deze werden door de op de loer liggende lokale jutters en stropers in dankbaarheid van het strand verwijderd.
Historie:
SS Vrijheid
Naamsein: QBMR
Gebouwd: 1856 / Werf: C&W Earle’s Company Ltd – Hull/Engeland
Brt: 535 / Lengte: 59,64 / Breedte: 8,03 m/ Diepte: 4,09 m
Type: Vrachtschip – raised quarterdeck, 1 dek.
Compound Stoommachine, 2 cil (595 & 1295-840) / 625 ipk.
Snelheid: 9 mijl

Gebouwd in 1856 als: Sea Horse van W&C.L. Ringrose – Hull.
Van 1901 tot 1903: Vrijheit van N.V. Hollandsche Stoomboot Maatschappij – Amsterdam.

 —————–

Wang Chun,

 Tijdens een reis met  ballast van Noorwegen naar Amsterdam gestrand bij kilometerpaal 47 vijf kilometer van Wijk aan Zee.

De bergers zagen er geen brood in om het schip van het strand te halen daar de kosten hoger waren dan de waarde van het schip.

Bergingsbedrijf A.G.Elfrink te Haarlem had het wrak gekocht van de eigenaren.

In januari 1973 werd begonnen met de berging met het graven van een geul onder het schip tijdens deze werkzaamheden scheurde het schip. Het zat Elfrink niet mee want tijdens een storm op 5/6 november sloeg het schip om over bakboord.

Op 7 april 1974 brak er brand uit op het schip waarschijnlijk door vandilisme en het schip totaal uitbrandde.

Op 4 april 1974 had sloopbedrijf G.Kruk uit Beverwijk van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om het schip ter plaatse te slopen voor het einde van het jaar.

Het schip is dus dik 2 jaar een bezienswaardigheid geweest op het strand bij Wijk aan Zee.

Alle bemanningsleden zijn door de reddingsbridade gered.

 

——————-

Baloeran,

 Het Nederlandse stoompassagiersschip DSMS BALOERAN werd in 1930 gebouwd bij de werf Feijenoord in Rotterdam. Op 16 april van dat jaar aanvaardde zij haar eerste reis naar Nederlands-Indie. Ze voer tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor de Rotterdamse Lloyd in regelmatige lijndienst tussen Rotterdam en Batavia ( het huidige Jakarta ) in Indonesie.

 De baloeran werdt getorperdeerd op 01-09-1943 tijdens een reis van Rotterdam naar Hamburg terhoogte van Ijmuiden 3 km noord van de Noorderpier van IJmuiden.

 De meeste vissers kennen wel het wrak van de “BALOERAN” wel, het wrak is gelegen net ten noorden van de pieren van IJmuiden.

Surfen

Surfen in Wijk aan Zee

Surfen in Wijk aan Zee, Wijk aan zee staat bekend om een van de beste surfspots van Nederland, net naast de Noordpier zijn de golven op zijn best. Vanaf april wordt er op deze locatie ook volop surf en kite les gegeven door gediplomeerde instructeurs.  Deze spot wordt het hele jaar druk bezocht door veel surfers uit de gehele wereld. Kortom de beste surfplek van Nederland vind u in Wijk aan Zee.

Op het strand kunt u surfplanken huren, de twee strandpaviljoens zijn het jaarrond open.

Kijk hier voor verschillende foto’s allen gefotografeerd door Ruben Snitslaar

Route

Vanuit Amsterdam:
A9 richting Alkmaar, afslag Beverwijk-Centrum, borden Wijk aan Zee volgen. In het dorp gelijk na de grote dorpsweide linksaf slaan, weg volgen en over de duinenrij rijden. Deze weg loopt langs bizarre gebouwen van de Hoogovens na een paar honderd meter is een klein parkeerterreintje. Als je de weg nog verder volgt kom je bij het parkeerterrein van de Noordpier. Daar kan je de auto parkeren, dan nog een klein stukje te voet verder.

Vanuit Alkmaar:

A9 richting Amsterdam

afslag Beverwijk-Centrum, borden Wijk aan Zee volgen. In het dorp gelijk na de grote dorpsweide linksaf slaan, weg volgen en over de duinenrij rijden. Deze weg loopt langs bizarre gebouwen van de Hoogovens na een paar honderd meter is een klein parkeerterreintje. Als je de weg nog verder volgt kom je bij het parkeerterrein van de Noordpier. Daar kan je de auto parkeren, dan nog een klein stukje te voet verder.

Vissen

Vissen op de Noordpier:

Een fijne visstek. Hengelaars uit het gehele land komen naar de Noordpier toe. Aan het begin van de Noordpier, even voorbij het restaurant is het goed zeebaars vissen. Bij storm wordt er aan de binnenkant goed vis gevangen. 
Tijdens wedstrijden die vanwege de storm bij het restaurant moeten worden gehouden, worden er soms leuke gulletjes en flinke botten gevangen. Bij laag water is de kans om onderlijnen te verspelen soms groot. Op de pier heb je niet echt één superplek met vis. De ene keer wordt er goed gevangen voorbij de bocht, een andere keer weer slecht, terwijl er dan bij het hek weer goed wordt gevangen.

Een gulletje wordt er altijd wel gevangen De scharvangsten zijn momenteel matig; de eerste tongen beginnen zich zo eind mei te melden . Zijn de tongvissers gearriveerd, dan melden zich ook de zeebaarsvissers gewapend met plughengel, dobbers en jigkoppen .
Zijn de visvangsten door de kou vanaf het strand slecht, dan valt er op de pier door het diepere water nog wel een visje te vangen
Hier volgen nu enige

piertips; Gebruik een hengelsteun; leg je hengel nooit op de blokken, want de kans dat je draad breekt, wordt dan een stuk groter. Mijd de pier met storm, want het kan dan levensgevaarlijk zijn door overslaande golven.
Gebruik voldoende loodgewicht (150 – 180 gram) vooral voorbij de bocht; daar kan het soms hard stromen. Kijk bij het uitkiezen van je plek, vooral bij het vissen op gul, of je makkelijk naar beneden kan klauteren, want er wil nogal eens een vis van de haak vallen en tussen de blokken belanden (doe dat alleen bij goed weer en onder toezicht, want de blokken kunnen spekglad zijn).
Haakmaten die je kan gebruiken voor kabeljauw en zeebaars zijn 1.0 t/m 4.0 en voor de overige vissen 6 t/m 2.

Vissoorten: Tong, kabeljauw, knorhaan, schar, bot, geep, zeebaars, puitaal, paling, wijting, schol, steenbolk, zeeforel, koolvis, fint, makreel en harder. Diverse soorten zal je uitsluitend in de zomer vangen, maar verrassingen zijn niet uitgesloten. Zo kan je midden november nog best een dikke tong vangen en de zeebaars blijft ook steeds langer.

Geschreven door  Klaas Wijker en Ton Nientied uit Alkmaar

Wijk aan Zee is..
Uren zoeken naar de juiste schelp..

Translate »