Wijk aan Zee is…
recreatie

Recreatie… Uren wandelen, prachtige fietsroutes, luieren op strand, Markten bezoeken, lekker eten, mensen ontmoeten, festivals…

Ezels en Kwasten

Professionals en amateurs komen van heinde en verre, allen gek van de zee en van Wijk aan Zee. Ieder jaar in Mei bruist de badplaats weer van de creatieve activiteiten.
Wijk aan Zeers geven onderdak aan de deelnemers van de beeldende kunst manifestatie Ezels en Kwasten. Er wordt geschilderd, getekend, gefotografeerd, gelast, gedicht enz…

 

Meer informatie op www.ezelsenkwasten.nl

Jutterspad

Eens per jaar stellen Wijk aan Zeeërs hun huis open voor bijzondere muzikale ontmoetingen.

Dat muziek niet per definitie in een studio, concertzaal of music-hall hoeft plaats te vinden bewijst in Wijk aan Zee. Verschillende  locaties voor een bijzondere en intieme muziekbeleving, zomaar bij iemand thuis, in een tuin of op een andere willekeurige plek. Ieder uur is er een concert van drie kwartier.

 

Meer informatie op www.jutterspad.com

Kofferbakmarkten

Ieder jaar worden er verschillende kofferbakmarkten georganiseerd op de dorpsweide in Wijk aan Zee.

De kofferbakmarkt heeft geen winstoogmerk en wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers uit Wijk aan Zee. De kosten van een Marktplek worden geïnvesteerd in goede doelen. Op de marken worden uitsluitend 2e hands spullen verkocht, als u uw zolder nog gaat opruimen of wilt u gewoon een leuke dag in Wijk aan Zee?

U bent van harte welkom op de kofferbakmarkt!

Kijk voor datums en tijden op de website van de kofferbakmarkt

 

 Meer informatie op www.kofferbakmarktwijkaanzee.nl

Mei Festival

Dit dorpsfeest wat al meer dan 25 jaar bestaat is bekend in de hele regio. Dit festival is elk jaar weer een spektakel met een kermis, braderie  en grote feesttent met veel muziek.

Een feest voor jong en oud.

Meer info www.meifestival.nl

 

Rondje Wijk aan Zee

Rondje Wijk aan Zee is een wandelroute door het landschap dat Wijk aan Zee omringt. De wandeling biedt een bijzondere kijk op het verleden van het kustdorp. De route voert deels door hoge duinen over zandpaden.

Wandelaars die deelnemen aan het rondje Wijk aan Zee worden gestuurd en geïnformeerd middels bewegwijzering langs de routes.

Sinds 2013 is er ook een tweede wandeling uitgestippeld door de dorpskern. Deze route is toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn en graag onze kustplaats ontdekken.

Meer info www.rondjewijkaanzee.nl

 

Smaakmarkt

We vieren de zomer met de heerlijkste hapjes en drankjes. Bereid door lokale restaurants, Foodtrucks,strandtenten,en huurkeukens. En terwijl de zon langzaam verdwijnt achter de kerktoren en de kinderen spelen rond de fontein laten we ons verleiden tot een dansje, verrassen door romantisch smaaktheater of genieten we van een mooie ontmoeting

meer info op www.smaakmarkt.com

 

Tata Schaaktoernooi

Het Tata Chess Tournament in Wijk aan Zee is een schaaktoernooi dat jaarlijks in januari wordt gehouden. Het toernooi is vernoemd naar de hoofdsponsor Tata. Het is een van de grootste en sterkste toernooien ter wereld en bestaat sinds 1938. Het dorp geniet van zijn bekendheid dankzij het Tata Chess Tournament. Een mega-evenement dat wordt afgesloten met de traditionele snertmaaltijd met alle deelnemers.

Meer informatie  www.tatasteelchess.com

Wandelen en fietsen

Wandelen en fietsen in Noord-Hollands duinreservaat

Wijk aan zee ligt vast aan het Noord Hollands duinreservaat een van de grootste en rijkste natuurgebieden van ons land.

Het Noord-Hollands Duinreservaat is met zijn 5300 ha een van de grootste natuurgebieden in ons land. Het duinterrein strekt zich uit van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen: ruim 20 kilometer lang en gemiddeld zo’n 2,5 km breed. Vanwege de uitgestrektheid en de grote afwisseling in begroeiing, hoogte, vochtigheid, kalkgehalte en menselijk gebruik in het verleden, komt er een ongekend groot aantal planten- en diersoorten voor in dit uiterst waardevolle reservaat. Daarnaast bevat het een schat aan historische resten en overblijfselen.

De historie van het Noord-Hollands Duinreservaat gaat een eeuw terug. In 1903 verwierf de provincie Noord-Holland het landgoed Bakkum. In 1920 werd het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) opgericht voor drinkwaterwinning en distributie over de provincie. De terreinen werden tevens opengesteld voor het publiek. Na 1933 worden de bezittingen verder uitgebreid. Spoedig voorziet PWN bijna geheel Noord-Holland van schoon drinkwater. Vanaf 1960 neemt het belang van recreatie en natuurbescherming in het duingebied sterk toe, naast de bestaande functies van zeewering en waterwinning. Om voldoende drinkwater te kunnen leveren, zonder de natuur aan te tasten, ontwikkelt PWN nieuwe wintechnieken in de duinen. In 1992 worden de Wimmenummerduinen aangekocht, waarmee het duinreservaat op haar huidige grootte van 5300 hectare komt.

In de 21ste eeuw is het duin belangrijk voor de mens als zeewering en als gebied voor natuur, recreatie en waterwinning. Om voldoende drinkwater te kunnen leveren zonder de natuur aan te tasten, ontwikkelt PWN nieuwe wintechnieken in de duinen.

In en bij het gebied zijn interessante locaties aanwezig op het vlak van natuur, cultuur, historie en recreatie. Daarnaast zijn er meerdere locaties waar u kunt eten, drinken.

Alle routes staan duidelijk aangegeven bij het begin van het duin door middel van kleuren of paddestoelen met daarop duidelijke wegbewijzering.

Koop altijd een kaartje en voorkom boetes.

Huisregels Noordhollands duinreservaat:

  • Gemotoriseerd verkeer niet toegestaan
  • Honden toegestaan, mits kort aangelijnd
  • Fietsen op onverharde paden toegestaan tot 10.30 uur, tenzij anders aangegeven.

Verkooppunten
Kaarten verkoop bij de Primera en de Spar Wijk aan Zee

Gebied seizoensgebondenheid
Voor enkele delen geldt een (seizoen-)beperking m.b.t. de toegankelijkheid;

Informatie PWN à www.pwn.nl

Meerdere routes in en rond Wijk aan Zee

Zee van Staal

Zee van Staal, een groene zone, een staalfabriek en het metershoge Paasduin. Dat vormt het decor voor een indrukwekkende beeldententoonstelling aan de rand van het dorp Wijk aan Zee. Even indrukwekkend is het verhaal er achter. Dit duingebied, Ronaldsduin geheten bood ooit plaats aan kampeerders Met de Hoogovens ( Nu Tata ) op de achtergrond leverde dat surrealistische beelden op.

 Meer informatie op www.eenzeevanstaal.nl

Zeepkistenrace

Een Olympische tak van sport moet het worden, de zeepkistenrace. Dat vinden Aad van de Welen en gerard van Schie. Samen met Ruud van het Klooster organiseren zij al jaren de zeepkistenrace in de Zwaanstraat.

Aad verteld dat de zeepkistenrace is uitgevonden door een Amerikaanse zeepkistfabrikant in de jaren 30. Voor zijn kinderen bouwde deze man karretjes van zeepkisten en die werden zo populair dat er bij een race in LA wel 30.000 toeschouwers waren. Na de oorlog waren er veel zeepkistenraces in Nederland. Die verdwenen geleidelijk tot Wijk aan Zee alleen overbleef. De laatste jaren worden er weer her en der races georganiseerd, bijvoorbeeld in Zandvoort maar Wijk aan Zee heeft het mooiste parcours.

In de jaren is de zeepkistenrace in de zwaanstraat groter en spectaculairder geworden, met deelnemers van elders, was vroeger de afstand maatgevend, nu is de snelheid van de zeepkisten doorslaggevend.

De zeepkistenrace is een jaarlijks terugkomend evenement, waarbij de zwaanstraat altijd helemaal vol staat met toeschouwers. Het commentaar wordt nu verzorgt door Gerard van Schie, Michiel Jansen en Jan Aardenburg.

De ondernemers van Wijk aan Zee sponsoren de race, de gemeente werkt mee door het plaatsen van de dranghekken en de vrijwilligers van de SAWAZ leveren tijd en mankracht.

De zeepkistenrace is altijd in Juli dus houdt de agenda goed in de gaten, dit is een evenement die niet mag missen!!

Wijk aan Zee is..
Voor iedereen !

Translate »