processing

 

Zeepkistenrace

Een Olympische tak van sport moet het worden, de zeepkistenrace. Dat vinden Aad van de Welen en gerard van Schie. Samen met Ruud van het Klooster organiseren zij al jaren de zeepkistenrace in de Zwaanstraat.Aad verteld dat de zeepkistenrace is uitgevonden door een Amerikaanse zeepkist fabrikant in de jaren 30. Voor zijn kinderen bouwde deze man karretjes van zeepkisten en die werden zo populair dat er bij een race in LA wel 30.000 toeschouwers waren. Na de oorlog waren er veel zeepkistenraces in Nederland. Die verdwenen geleidelijk tot Wijk aan Zee alleen overbleef. De laatste jaren worden er weer her en der races georganiseerd, bijvoorbeeld in Zandvoort maar Wijk aan Zee heeft het mooiste parcours.

In de jaren is de zeepkistenrace in de zwaanstraat groter en spectaculairder geworden, met deelnemers van elders, was vroeger de afstand maatgevend, nu is de snelheid van de zeepkisten doorslaggevend.

De zeepkistenrace is een jaarlijks terugkomend evenement, waarbij de zwaanstraat altijd helemaal vol staat met toeschouwers. Het commentaar wordt nu verzorgt door Gerard van Schie, Michiel Jansen en Jan Aardenburg.

De ondernemers van Wijk aan Zee sponsoren de race, de gemeente werkt mee door het plaatsen van de dranghekken en de vrijwilligers van de SAWAZ leveren tijd en mankracht.

De zeepkistenrace is altijd in Juli dus houdt de agenda goed in de gaten, dit is een evenement die u niet mag missen!!

Translate »