processing

Wrakken langs de Noordzeekust

De Vrijheit

Voor de kust van Wijk aan Zee zijn verschillende boten vergaan, zo ligt de Vrijheit nog zichtbaar voor de kust van Wijk aan Zee.

Wilt u de Vrijheit zien dan moet u bij opkomst van het strand rechts afslaan, na ongeveer 2 km ligt de Vrijheit in zee. Dit wrak is bij laag water zeer goed te zien.

Enkele feiten van de Vreiheit:
De “SS Vrijheit” was onderweg van Goole (Engeland) naar Amsterdam.
Op 26-01-1903 raakte het schip tussen de zandbanken verdaagd met een stevige zuidwester wind en hevige regen buien met potdichte mist.
De kapitein Theesma, probeerde nog in noordelijke richting naar volle zee te ontsnappen, het was wellicht gelukt, ware het niet dat nabij paal 50 het schip op het hier vergane wrak van de sleepboot “Archimedes” liep. (vergaan in 1877)
De “Vrijheit” sloeg lek, maakte snel water en was verloren.
De sleepboot “Simson” van de Gebroeders Zur Mühlen was spoedig ter plekke.
De sleepboot “Simson” slaagde er zonder veel moeite in om de bemanning van boord te halen.
De “Vrijheit” vlot trekken had geen enkele zin, het was zwaar beladen, opengereten en zat muurvast op de resten van de “Archimedes”.
Het was gedaan met de bijna 50 jaar oude “Vrijheit”.
Het grootste gedeelte van de lading werd geborgen, maar toen stak er een noordooster storm op en het schip brak in tweeën.
De resterende lading spoelde aan op strand tussen de Noordpier en Castricum, deze bestond uit kisten, manden en losse goederen bestaande uit: lappen stof, naaimachines, zuidvruchten, schoenen, spek, en klossen gesponnen katoen voor de textielindustrie.
Deze werden door de op de loer liggende lokale jutters en stropers in dankbaarheid van het strand verwijderd.
Historie:
SS Vrijheid
Naamsein: QBMR
Gebouwd: 1856 / Werf: C&W Earle’s Company Ltd – Hull/Engeland
Brt: 535 / Lengte: 59,64 / Breedte: 8,03 m/ Diepte: 4,09 m
Type: Vrachtschip – raised quarterdeck, 1 dek.
Compound Stoommachine, 2 cil (595 & 1295-840) / 625 ipk.
Snelheid: 9 mijl

Gebouwd in 1856 als: Sea Horse van W&C.L. Ringrose – Hull.
Van 1901 tot 1903: Vrijheit van N.V. Hollandsche Stoomboot Maatschappij – Amsterdam.

geschreven door Willem Oldenburg Wijk aan Zee

De Wang-Chung

Tijdens een reis in ballast van Noorwegen naar Amsterdam gestrand bij kilometerpaal 47 vijf kilometer van Wijk aan Zee gestrand.

De bergers zagen er geen brood in om het schip van het strand te halen daar de kosten hoger waren dan de waarde van het schip.

Bergingsbedrijf A.G.Elfrink te Haarlem had het wrak gekocht van de eigenaren.

In januari 1973 werd begonnen met de berging met het graven van een geul onder het schip tijdens deze werkzaamheden scheurde het schip. Het zat Elfrink niet mee want tijdens een storm op 5/6 november sloeg het schip om over bakboord.

Op 7 april 1974 brak er brand uit op het schip waarschijnlijk door vandilisme en het schip totaal uitbrandde.

Op 4 april 1974 had sloopbedrijf G.Kruk uit Beverwijk van Rijkswaterstaat opdracht gekregen om het schip ter plaatse te slopen voor het einde van het jaar.

Het schip is dus dik 2 jaar een bezienswaardigheid geweest op het strand bij Wijk aan Zee.

Alle bemanningsleden zijn door de reddingsbrigade van Wijk aan Zee en IJmuiden gered.

Foto’s en tekst komen van www.langkat.nl

 Baloeran

Het Nederlandse stoom passagiersschip DSMS BALOERAN werd in 1930 gebouwd bij de werf Feijenoord in Rotterdam. Op 16 april van dat jaar aanvaardde zij haar eerste reis naar Nederlands-Indië. Ze voer tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voor de Rotterdamse Lloyd in regelmatige lijndienst tussen Rotterdam en Batavia ( het huidige Jakarta ) in Indonesië.

De baloeran werdt getorperdeerd op 01-09-1943 tijdens een reis van Rotterdam naar Hamburg ter hoogte van IJmuiden 3 km noord van de Noordpier van IJmuiden.

De meeste vissers kennen wel het wrak van de “BALOERAN” wel, het wrak is gelegen net ten noorden van de pieren van IJmuiden.

 

Aztec Maiden

Voor het strand van Wijk aan Zee is vrijdagochtend 20 januari 2012 rond half 6 een groot vrachtschip vastgelopen. Het gaat om het Filipijnse schip Aztec Maiden. Het schip ligt bijna 150 meter uit de kust, aan de noordkant van Wijk aan Zee. Het schip is leeg.

Vanmiddag (20-01-2012) om 12.00 uur zal er geprobeerd worden om het schip los te trekken. Om 13.00 uur is het hoog water dan is de kans het grootst om hem los te krijgen. Als dit mislukt zal het schip vanavond om 20.00 waarschijnlijk droogvallen omdat het dan weer laag water is

Details Aztec maiden:

Aztec maiden is een vrachtschip uit het jaar 1984,

De lengte x breedte is 155 x 24 meter.

Leeg Gewicht is 19777 ton

Dit schip vaart onder de Filippijnse vlag

Lees hier het onderzoek van de Nederlandse Autoriteiten waarom is de Aztec Maiden gestrand?

Translate »