processing

Vissen op de Noordpier:

Een fijne visstek. Hengelaars uit het gehele land komen naar de Noordpier toe. Aan het begin van de Noordpier, even voorbij het restaurant is het goed zeebaars vissen. Bij storm wordt er aan de binnenkant goed vis gevangen. 
Tijdens wedstrijden die vanwege de storm bij het restaurant moeten worden gehouden, worden er soms leuke gulletjes en flinke botten gevangen. Bij laag water is de kans om onderlijnen te verspelen soms groot. Op de pier heb je niet echt één superplek met vis. De ene keer wordt er goed gevangen voorbij de bocht, een andere keer weer slecht, terwijl er dan bij het hek weer goed wordt gevangen.

Een gulletje wordt er altijd wel gevangen De scharvangsten zijn momenteel matig; de eerste tongen beginnen zich zo eind mei te melden . Zijn de tongvissers gearriveerd, dan melden zich ook de zeebaarsvissers gewapend met plughengel, dobbers en jigkoppen .
Zijn de visvangsten door de kou vanaf het strand slecht, dan valt er op de pier door het diepere water nog wel een visje te vangen
Hier volgen nu enige

piertips; Gebruik een hengelsteun; leg je hengel nooit op de blokken, want de kans dat je draad breekt, wordt dan een stuk groter. Mijd de pier met storm, want het kan dan levensgevaarlijk zijn door overslaande golven.
Gebruik voldoende loodgewicht (150 – 180 gram) vooral voorbij de bocht; daar kan het soms hard stromen. Kijk bij het uitkiezen van je plek, vooral bij het vissen op gul, of je makkelijk naar beneden kan klauteren, want er wil nogal eens een vis van de haak vallen en tussen de blokken belanden (doe dat alleen bij goed weer en onder toezicht, want de blokken kunnen spekglad zijn).
Haakmaten die je kan gebruiken voor kabeljauw en zeebaars zijn 1.0 t/m 4.0 en voor de overige vissen 6 t/m 2.

Vissoorten: Tong, kabeljauw, knorhaan, schar, bot, geep, zeebaars, puitaal, paling, wijting, schol, steenbolk, zeeforel, koolvis, fint, makreel en harder. Diverse soorten zal je uitsluitend in de zomer vangen, maar verrassingen zijn niet uitgesloten. Zo kan je midden november nog best een dikke tong vangen en de zeebaars blijft ook steeds langer.

 

Geschreven door  Klaas Wijker en Ton Nientied uit Alkmaar

Translate »