processing

Zee van Staal

Zee van Staal
Zee van Staal
Altijd open gratis rondleidingen via website

Welkom

Zee van Staal, een groene zone, een staalfabriek en een metershoog duin. Dat vormt het decor voor een indrukwekkende beeldententoonstelling aan de rand van het dorp Wijk aan Zee.

Zee van Staal; in 1999 maakten elf beeldhouwers uit elf verschillende landen elf grote beelden uit één soort materiaal;  staal. Zij kregen de mogelijkheid om te werken in één van de fabriekshallen op het Tata-terrein. Behalve de werkruimte stelde Hoogovens (nu Tata) ook het materiaal en de gereedschappen ter beschikking. Het project vond plaats in het kader van “Wijk aan Zee, Cultureel dorp van Europa 1999”. De beelden zijn geplaatst op het terrein “Rolandsduin” in Wijk aan Zee, op deze plek gaan duinen, zee en industrie samen. De tentoonstelling werd in juni 1999 geopend door koningin Beatrix.
Regelmatig zijn er op zondag gratis rondleidingen, Een Zee van Staal is te vinden aan de rand van het Dorp Wijk aan Zee.

Zee van Staal; Het beeldenpark biedt verschillende mogelijkheden voor scholen om een kunsteducatieproject te volgen kijk op de website voor meer informatie

Faciliteiten

  • Kunst
  • Cultuur

Bent u hier geweest ? Schrijf dan hier uw review.

Klantvriendelijkheid
Locatie
Algemene indruk

show details
G.J. Koppenaal - 2015-11-23 15:14:26

Voor heel speciale beelden/sculpturen moet je in Wijk aan Zee zijn. Tussen de duinen en het Tata Steelcomplex is in 1999 een beeldententoonstelling ontstaan met de naam 'Een zee van staal'. Inmiddels zijn er veertien stalen kunstwerken, waarvoor je, met het indrukwekkende staalbedrijf op de achtergrond, nooit een betere plek zou kunnen bedenken! Kunstenaars mochten zich in het staalbedrijf, toen nog Hoogovens, laten inspireren en in een beschikbaar gestelde hal en met beschikbaar gestelde gereedschappen, van de resten staal een kunstwerk maken. Je hebt geen museumkaart nodig - je loopt zo tussen de werken door. Verwacht geen mooie paden, toiletten of een museumwinkel..... en let ook op de mooie duinplanten! Er is wel een officiële website: http://www.eenzeevanstaal.nl/ met veel informatie. Ik vond het gewoon leuk om tussen die stoere kunstwerken te lopen, en ze zijn in ieder geval heel fotogeniek! Vanuit Wijk aan Zee de richting nemen naar de Noordpier, en dan kom je er vanzelf langs. Koningin Beatrix - ze is zelf geen onverdienstelijke beeldhouwer! - heeft in 2009 het tienjarig bestaan bijgewoond, en officieel het nieuwste kunstwerk 'De Poort' onthuld. 25/9/2015.

Translate »